Kotisohvalta kohti kisakenttiä? Koiraharrastus verkossa

(Artikkeli on julkaistu Canis-lehdessä 5 / 2016.)

Verkko-opiskelu on arkipäivää monella alalla ja nykyisin myös koiraharrastajille on tarjolla laaja valikoima kursseja. Olitpa kiinnostunut sitten agilitysta, metsästyskoiran koulutuksesta, sujuvista arkikäytöksistä tai vaikkapa oman karvakuonon valokuvaamisesta, verkkokurssi voi olla sinulle oikea vaihtoehto!

Tämän artikkelin luettuasi tiedät mitä verkkokurssilta voi odottaa ja osaat etsiä sopivan kurssin juuri sinulle ja koirallesi. Toki voit myös päätyä siihen lopputulokseen, ettei verkko-oppiminen ole ollenkaan sinun juttusi. Tämäkin on tärkeä oivallus: nyt voit huoleti ohittaa kyseisen koulutusmuodon ja investoida rahasi mieluisampiin kohteisiin!

Teoria haltuun, arki sujuvaksi

Verkon kautta on tarjolla lukuisia teoriakursseja koiran kouluttamiseen liittyen. Suomen Eläinkoulutuskeskus tarjoaa verkko-opintoja oppimispsykologiasta ja sen soveltamisesta etenkin koirien ja hevosten koulutukseen. Kurssit toteutetaan pääosin verkon kautta, mutta niihin sisältyy myös lähipäiviä ja harjoittelua oman eläimen kanssa. Jos englanninkieli sujuu, niin tarjolla on hyviä ulkomaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Karen Pryor Academyssa voi suorittaa Dog Trainer Foundations ja Dog Trainer Professional –kurssit, jotka tarjoavat kattavat tiedot ja taidot koirankoulutukseen.

Jos pitkien teoriaopintojen sijaan haluat perehtyä yksittäiseen aiheeseen, kannattaa tutustua kotimaisen DOLO-verkkovalmennuspalvelun ”live-luentoihin” (DOLO tulee sanoista ”Dogs Learn Online”). Nämä ovat nimensä mukaisesti tiettyyn aikaan tapahtuvia luentoja, joille voi osallistua verkon kautta. Osallistujat voivat esittää kommentteja ja kysymyksiä kouluttajalle luennon aikana.

Teoriaopintojen lisäksi tarjolla on kasvava valikoima arkikäytöksiin keskittyviä kursseja, joille osallistutaan oman koiran kanssa. DOLO tarjoaa kokonaisen koulutuspaketin arjessa tarvittavista taidoista kuten hihnakäyttäytymisestä, paikallaolosta ja luoksetulosta. Toistaiseksi kursseista on saatavilla vain osa. Koirakoulu Visiolla on ohituskoulu-verkkokurssi, johon voit halutessasi yhdistää myös lähiopetusta. Verkon kautta tapahtuvaa yksityisopetusta löydät Koirakoulu Verkossa –palvelusta. Opetus räätälöidään toiveittesi mukaan. Voit myös ostaa yksittäisiä vastauksia eläinten käytösongelmiin liittyviin kysymyksiin.

Fenzi Dog Sports Academy (FDSA) on suuri yhdysvaltalainen verkkokoirakoulu, jonka tarjonnasta löytyy sekä teoriakursseja että arkielämää helpottavia kursseja. Koulun ohjelmaan kuuluu mm. kursseja reaktiivisten ja arkojen koirien kouluttamista. Kannattaa tutustua kurssikuvauksiin hyvin: joissakin tapauksissa osallistujien toivotaan ottavan yhteyttä vetäjään etukäteen ja varmistamaan kurssin sopivuus omalle koiralle.

Luotetavan luoksetulon opettamiseen saat eväitä myös kanadalaisen agilityohjaajan, Susan Garrettin Recallers -verkkokurssilta. Kurssilla rakennetaan luoksetuloa pala palalta lyhyiden leikkituokioiden muodossa. Susan Garrettillä on takanaan taitava markkinointitiimi ja verrattain kalliista hinnasta huolimatta kurssit keräävät vuodesta toiseen laajan osallistujakunnan ympäri maailmaa. Kurssi alkaa noin kerran vuodessa – saat tiedon seuraavasta kurssista tilaamalla uutiskirjeen sähköpostiisi.

Harrastus jokaiseen makuun

Harrastuslajeista verkkokursseja on tarjolla etenkin agilitysta. Sopivan kurssin valinta riippuu pitkälti siitä mitä ohjausjärjestelmää haluat noudattaa. Varsinkin pidemmälle ehtineen koiran kanssa kannattaa varmistaa, ettei kurssin opit ole ristiriidassa aiemmin opitun kanssa. Pohjataitokursseja lukuun ottamatta tarvitset agilitykursseille yleensä ainakin muutaman esteen tai säännöllisen pääsyn agilitykentälle harjoittelemaan. Kannattaa tarkistaa esteisiin ja muihin tarvikkeisiin liittyvät vaatimuksen kurssin kuvauksesta.

Kotimaisista palveluista OneMind Dogs tarjoaa premium-jäsenille laajan valikoiman videoita ja ohjeita sekä mahdollisuuden kysyä kysymyksiä kouluttajilta. Materiaali on suomenkielistä. Pysäytyskontakteja voit opetella Canis Curiosuksen kurssilla, hyppytekniikkaa puolestaan tarjoaa Koirakoulu Verkossa.

Kansainvälistä tarjontaa on paljon. Suosittuja ovat mm. slovenialainen Silvia Trkman ja yhdysvaltalainen Daisy Peel, jotka molemmat tarjoavat opetusta mm. ohjaukseen ja juoksukontakteihin liittyen. Trkmanilla on tarjolla myös hauskoja temppukursseja, jotka sopivat muillekin kuin agilityn harrastajille. Daisy Peelin verkkopalvelusta löydät myös muiden opettajien vetämiä kursseja. Myös FDSA:lla on runsas valikoima eritasoisia agilitykursseja. Greg Derrettin ohjausjärjestelmästä kiinnostuneiden kannattaa hyödyntää Ultimate Agilityn verkkokurssit. Susan Garrettin ohjausjärjestelmää ”Handling360”, voit opetella vuodenmittaisella kurssilla, joka tarjoaa ohjausosaamista aivan alkeista vaativiin kisaratoihin asti. Seuraava aloitusmahdollisuus tulee luultavasti keväällä 2017.

Agilityn lisäksi myös muiden harrastuslajien tarjonta on kasvanut viime vuosina. Suomenkielisiä toko-kursseja tarjoaa Koirakoulu Verkossa; ulkomaisia vaihtoehtoja on paljon.

Ruotsalaiset No Limit Obedience ja Fanny Gott (Klickerklok) tarjoavat molemmat toko-kursseja ruotsiksi ja englanniksi. Fanny Gottin valikoimaan kuuluu myös agilityä sekä aika ajoin Thomas Stokken vetämä verkkokurssi metsästyskoirien koulutuksesta. Ruotsinkielistä toko-, rallytoko- tai koiratanssikurssia kaipaavien kannattaa tarkistaa, mitä Glädjeklick järjestää parhaillaan – kurssitarjonta vaihtelee. FDSA:n laajasta kurssivalikoimasta löytyy kursseja mm. tokon, pk-lajien, rally-tokon, metsästyksen ja koiranäyttelyiden harrastajille. FDSA:n kurssin turvin voit myös parantaa valokuvaustaitojasi tai aloittaa vaikkapa pallopaimennuksen tai Rally FrEen (Rally Freestyle Elements) harrastamisen. Näistä jälkimmäisessä voit myös kilpailla verkon välityksellä (ks. Canis xx).

Hajutyöskentelyn verkkokursseja tarjoavat Suomessa Koirakoulu Verkossa, Koirakoulu Visio ja Koirakoulu Kompassi. Vision kurssiin voit yhdistää myös lähiopetusta. Ruotsinkielisiä kursseja löydät Glädjeklickin ja Klickerklokin valikoimista. FDSA:lla on useita eritason nosework- ja jälkikursseja. Harrastuskoiran kehonhallinnan parantamisesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua ainakin Debbie Grossin (FDSA) ja Bobby Lyonsin (Daisy Peel) kursseihin.

Jos tähtäimessäsi on kilpaileminen jossakin harrastuslajissa ja osallistut ulkomaiselle verkkokurssille, tarkista poikkeavatko lajin säännöt maiden välillä. Mahdolliset erot kannattaa ottaa huomioon harjoituksia tehtäessä.

Miten verkkokurssi toimii?

Verkkokursseja on erilaisia, mutta tyypillisesti koiran kanssa suoritettavaan kurssiin sisältyy viikoittaiset harjoitteluohjeet ja mahdollisuus saada palautetta kurssin vetäjältä. Harjoitteluohjeet ovat lähes aina saatavilla sekä videona, että tekstimuodossa. Useimmat kurssit toteutuvat oppimisympäristössä, johon kuuluu myös keskustelufoorumi. Keskustelun ryhmittely aiheittain tai koirakoittain on foorumilla helppoa. Jotkut kurssit toteutetaan blogi-pohjaisina, jolloin keskustelu kertyi kommentteina harjoitusohjeiden alle. Koirakoulu Kompassi tarjoaa kursseja, joissa ohjeet lähetetään sähköpostiin ja keskustelu tapahtuu Facebook-ryhmässä.

Yleensä kursseilla on tietty alkamis- ja loppumisaika ja tyypillinen kesto on viisi tai kuusi viikkoa. Jotkut kurssit kestävät kuitenkin jopa vuoden ja osallistujat etenevät omaan tahtiin kurssimateriaalin avulla. Lisäksi tarjolla on kursseja, jotka voi aloittaa koska tahansa ja joilla ei ole tiettyä kestoa. Tällöin kurssimaksu kattaa kouluttajan kommentit vaikkapa 10 videoon, jotka osallistuja voi lisätä kurssialueelle omassa tahdissaan. Esimerkiksi Koirakoulu Verkossa tarjoaa kursseja tähän tapaan.

Kurssien hintahaitari on iso: halvimmat kurssit maksavat vain muutamia kymppejä kun taas pidemmät kurssikokonaisuudet voivat maksaa tuhansia euroja. 5-6 viikon harrastuskurssit maksavat tyypillisesti 100-200 euroa. Osa kursseista on kaikille samanhintaisia, mutta usein osallistumiseen tarjotaan kaksi tai kolme erihintaista vaihtoehtoa. Osallistujapaikasta (”participant”, ”working spot”, FDSA:n ”gold”-taso) maksanut voi lisätä kurssialueelle omia videoitaan arvioitavaksi ja saa vetäjältä henkilökohtaista palautetta harjoituksista. Videot ladataan YouTubeen tai muuhun videopalveluun ja linkitetään kurssin foorumille. Kouluttajalle voi myös esittää kysymyksiä omaan harjoitteluun liittyen ja tarpeen tullen pyytää ohjeita harjoitusten muokkaamiseen omalle koiralle sopiviksi. Osallistujapaikat on yleensä rajattu 15 tai 20 henkilöön.

Halvemmalla kuuntelijapaikalla (”observer”, ”auditor”) osallistuvat eivät saa linkittää kurssialueelle videoita eivätkä yleensä saa kysellä oman koiransa treeneistä. FDSA:n kursseilla on kuuntelijapaikka on jaettu vielä kahteen: ”bronze”-tasolla osallistuva on täysin sivustakatsoja eikä voi kommentoida foorumille mitenkään; ”silver”-tasolla voi osallistua foorumikeskusteluun, mutta ei saa henkilökohtaista ohjausta oman koiran kanssa.

Hinnoitteluvaihtoehtoja on toki olemassa muitakin. Joistakin kursseista voit ostaa pelkän materiaalipaketin tai yhdistää verkko-opetukseen myös lähikertoja. Ainakin Silvia Trkman ja Susan Garret tarjoavat alennettua hintaa saman kurssin kertaajille.

Verkkokursseihin saattaa sisältyä videoluentoja tai ryhmäkeskusteluja, joissa voi kysyä epäselväksi jääneitä asioita. Joillakin kursseilla, kuten monilla FDSA:n kursseilla ja Susan Garrettin Recallers-kurssilla, on oma Facebook-ryhmä, jossa uudet ja vanhat kurssilaiset voivat keskustella keskenään. Ryhmät ovat epävirallisia eikä kurssin vetäjä välttämättä osallistu keskusteluun.

Verkkokurssien osallistujamäärät vaihtelevat huomattavasti ja tämä näkyy myös kurssin järjestelyissä. Jatkuvasti avoinna olevalla kurssilla saattaa olla yhtä aikaa vain muutama osallistuja kun taas toisessa ääripäässä on satojen, jopa tuhansien, osallistujien verkkokurssit. Susan Garrettin kurssit kuuluvat jälkimmäisiin. Näillä kursseilla on kokonainen kouluttajatiimi vastailemassa osallistujien kysymyksiin, mutta ymmärrettävästi henkilökohtainen ohjaus jää silti vähäisemmäksi kuin pienemmällä kurssilla.

Miksi verkkokurssille?

Perinteiseen lähiopetukseen nähden verkkokursseissa on monia etuja. Jos matka lähimpään koirakouluun on pitkä, voi kotona harjoittelu säästää sekä aikaa että rahaa. Verkkokurssin tehtäviä voi tehdä silloin kun itselle parhaiten sopii ja treenin voi pilkkoa vaikka muutaman minuutin päivittäisiin tuokioihin; tämä voi sopia koirallekin paremmin kuin tunnin mittainen koulutus kerran viikossa. Lisäksi aran tai helposti kiihtyvän koiran kanssa ei tarvitse jännittää haastavia ryhmätilanteita, jos koulutus tapahtuu omassa olohuoneessa.

Joillekin ensi sijainen syy verkkokurssille osallistumiseen on mahdollisuus saada ohjeita ja palautetta juuri tietyltä kouluttajalta. Verkon kautta tapahtuva valmennus tulee usein myös halvemmaksi kuin lähiopetus – etenkin jos kouluttaja asuu kaukana. Vaikka yhteys kouluttajaan tapahtuu verkon kautta, voi palaute olla hyvinkin yksilöllistä. Tämä toki riippuu siitä, miten kurssi on toteutettu.

Ohjeiden saaminen kirjallisessa muodossa sekä videona saattaa selkeyttää harjoitusten tarkoitusta ja oikeaa suoritustapaa paremmin kuin suullinen ohjeistus lähiopetustilanteessa. Ohjeisiin voi myös aina palata kurssin aikana ja tarkistaa epäselviä kohtia. Harjoitusten videointi voi tuntua aluksi työläältä, mutta sen hyödyt huomaa nopeasti. Videolta voi havainnoida koiran lisäksi itseään ja käyttäytymistään treenitilanteessa. Etenkin ongelmakohtien ratkaisemisessa on hyödyllistä havainnoida mitä koulutustilanteessa oikeastaan tapahtuu. Videota voi myös hidastaa, mikä parantaa havainnointimahdollisuutta entisestään. Hidastuksen merkitys korostuu nopeissa ja lyhyissä suorituksissa, kuten hyppytekniikkaharjoituksissa.

Verkkokurssilla osallistujilla saattaa olla paremmat mahdollisuudet omien toiveiden ja kysymysten esiintuomiseen kuin normaalin kurssin hälinässä. Myös toisten kurssilaisten suorituksia voi katsella rauhassa kotikoneelta ilman, että tarvitsee keskittyä samaan aikaan omaan koiraan. Kouluttajalle verkkokurssi mahdollistaa paneutumisen yhden koirakon suoritukseen kerrallaan. Vaikka kouluttaja ei voi antaa palautetta treenien aikana, voi hän videon avulla pilkkoa harjoitusta osiin ja kommentoida pieniäkin yksityiskohtia. Kouluttajalla on myös aikaa muotoilla palautteensa ja miettiä miten parhaiten ohjata koirakkoa etenemään. Osallistujan saattaa olla myös helpompi ymmärtää kirjallisia ohjeita kuin treenitilanteessa saatua suullista palautetta.

Verkkokurssille voi päästä myös tiukassa taloustilanteessa: FDSA:n stipendijärjestelmän kautta voit saada avustuksen kuuntelijapaikan hinnan kattamiseen. Järjestelmä toimii luottamusperiaatteella ja siihen kannattaa turvautua vain, jos kurssi muuten jäisi käymättä. FDSA toimii muutenkin hyvin joustavasti ja uusia kursseja kehitetään jatkuvasti ihmisten toiveiden mukaan. Osa kursseista on niin suosittuja, että osallistujapaikat täyttyvät muutamassa minuutissa rekisteröinnin alettua.

Ilo irti verkkokurssista!

Verkkokurssilla on hyvä olla aktiivinen: kurssista saa eniten irti, kun varaa tarpeeksi aikaa sekä tehtävien tekemiseen, että foorumikeskusteluihin. Etenkin kuuntelijapaikalla kannattaa pitää huolta siitä, että saa kotitehtävät tehtyä vaikka ei treeneistään muille raportoikaan. Helposti käy niin, että kotiläksyt alkavat kertyä ja kurssi on ohi ennen kun harjoittelua on kunnolla ehtinyt aloittakaan. Osallistujapaikalla palautteen mahdollisuus tarjoaa yleensä hyvän motivaation aikataulussa pysymiseen. Nopea palaute kouluttajalta mahdollistaa sujuvan etenemisen ja parhaimmillaan vuoropuhelua kouluttajan ja kurssilaisten kesken käydään päivittäin. Ulkomaisilla kursseilla aikaerosta saattaa olla yllättävää hyötyä: kun videon lataa kurssialueelle illalla ennen nukkumaan menoa, voi kouluttajan kommentit lukea aamulla heti herättyään!

Kurssilaisia kannustetaan usein myös antamaan palautetta toisilleen, mikä osaltaan ylläpitää keskustelua ja auttaa yhteishengen luomisessa. Muiden kurssilaisten treenejä kommentoidessa kannattaa muistaa, että myös ihmiset oppivat parhaiten, kun huomio kiinnitetään onnistumisiin. Osallistujien määrä vaikuttaa osaltaan kurssin luonteeseen: parinkymmenen koirakon kurssilla tutustuu helpommin muihin kurssilaisiin kuin silloin, jos osallistujia on satoja. Toisaalta hyvin pienillä kursseilla saattaa keskustelu jäädä vähäiseksi. Joskus samat ihmiset jatkavat saman opettajan kurssilta toiselle ja porukka nivoutuu tiiviisti yhteen.

Verkkokurssin vetäjän koulutus- ja harrastustausta vaikuttaa luonnollisesti kurssin sisältöön ja niinpä kouluttajaan kannattaa tutustua jo sopivaa kurssia valitessa. Rangaistuksiin tuskin turvaudutaan millään kurssilla, mutta esimerkiksi houkuttelun runsas käyttö saattaa häiritä operanttiin koulutukseen tottunutta. Toki kurssin harjoituksia voi aina muokata itselleen sopiviksi. Kannattaa myös muistaa ettei kukaan ole kaikkien alojen asiantuntija: fysioterapeutilla ei välttämättä ole viimeisintä osaamista käyttäytymistieteen saralta, mutta sen sijaan hänellä on loistavat edellytykset laatia monipuolinen ja turvallinen harjoitteluohjelma koiran kehonhallinnan parantamiseen sekä muokata harjoituksia kunkin koiran fyysisten ominaisuuksien mukaan. Opeteltava asia ja omat tavoitteet vaikuttavat siis siihen, mitä vahvuuksia kouluttajan valinnassa kannattaa painottaa.

Ensimmäistä verkkokurssiaan harkitsevia huolestuttaa usein riittävätkö omat tietotekniset taidot kurssille osallistumiseen. Huoli on useimmiten turha: oppimisympäristöt ovat lähes aina selkeitä ja helppokäyttöisiä ja myös videoiden lataamisen YouTubeen oppii nopeasti. Videoiden editointia voi sen sijaan joutua hiukan harjoittelemaan. Taito ei ole välttämätön, mutta siitä on hyötyä osallistujapaikalla oleville. Treenivideoiden pituus on yleensä rajattu 2 tai 3 minuuttiin viikossa ja parhaiten saat harjoituksesi mahtumaan videolle, jos osaat leikellä pois ylimääräisen. Jos kurssilla on useita viikkotehtäviä, on niiden yhdistäminen samaan pariminuuttiseen videoon myös käytännöllisempää kuin monen pienen videonpätkän lataaminen YouTubeen. Helppokäyttöisiä videonkäsittelyohjelmia ovat ainakin Windows-ympäristön MovieMaker ja MACin käyttäjien iMovie. Myös YouTube tarjoaa työkaluja ladattujen videoiden yhdistämiseen ja leikkelemiseen.

Videoita editoidessa on suuri houkutus valita muiden nähtäväksi vain ne kaikista parhaimmat toistot. Huonomminkin sujuneista treeneistä on kuitenkin hyödyllistä saada palautetta. Etenkin, jos joku harjoitus ei lähde ollenkaan sujumaan, kannattaa vetäjälle näyttää videolla nykytilanne ja pyytää apua eteenpäin pääsemiseen.

Ulkomaisilla verkkokursseilla törmää joskus asioihin, jotka eivät käy yksiin suomalaisen koiranpitokulttuurin kanssa: näkyvänä esimerkkinä tästä voi olla kurssille osallistuvien koirien typistetyt hännät ja/tai korvat. Myös kurssin harjoituksia on hyvä arvioida kriittisesti ja miettiä niiden tarpeellisuutta oman koiran kohdalla. Esimerkiksi pienessä kuljetushäkissä oleminen on perustaito, jota opetetaan monella kurssilla. Taito on hyödyllinen myös Suomen oloissa, mutta pidemmän häkittämisen ei tulisi kuulua yhdenkään koiran arkeen, olipa kurssin vetäjä asiasta mitä mieltä hyvänsä. Eläinsuojelulakimme kieltää yksiselitteisesti koiran pitämisen häkissä muuten kuin kuljetuksen, sairauden tai muun tilapäisen syyn vuoksi. Toimi siis aina koirasi edunvalvojana ja jätä noudattamatta sellaiset ohjeet, jotka ovat ristiriidassa hyvän koiranpidon kanssa tai joiden sopivuutta muuten epäilet oman koirasi kohdalla. Näinhän toimit myös lähiopetuksessa.

Lopuksi

Hyvä verkkokurssi kasvattaa taitojen lisäksi myös motivaatiota harrastaa tai muuten vain puuhastella koiransa kanssa. Kursseilla myös tutustut samanmielisiin ihmisiin ja pääset vaihtamaan ajatuksia yhteisistä kiinnostuksen kohteista. Lähiopetusta verkkokurssit tuskin tulevat koskaan korvaamaan: monissa tilanteissa kouluttajan läsnäolo on suotavaa tai jopa välttämätöntä ja muiden kurssilaisten tarjoama ”häiriö” on tärkeä osa harjoitusta. Onneksi meillä on myös iso valikoima koira-alan ammattilaisia, jotka tarjoavat nykyaikaista ja asiantuntevaa koulutusta ihan perinteiseen tapaan, kasvokkain!

Artikkelia varten on haasteltu Mirja Leinikkaa (Koirakoulu Verkossa) ja Jirka Vierimaata (DOLO).

Tekstissä mainitut verkkopalvelut

Canis Curiosus: www.caniscuriosus.fi
DOLO: www.dolo.fi
Koirakoulu Kompassi: www.koirakoulukompassi.fi
Koirakoulu Verkossa: www.koirakouluverkossa.fi
Koirakoulu Visio: www.koirakouluvisio.fi
OneMind Dogs: www.oneminddogs.com
Suomen Eläinkoulutuskeskus: www.elainkoulutuskeskus.fi

Daisy Peel (USA): www.daisypeel.com
Fanny Gott / Klickerklok (Ruotsi): www.klickeklok.se (ruotsinkieliset kurssit) ja  www.fannygott.com (englanninkieliset kurssit)
Fenzi Dog Sport Academy (USA): www.fenzidogsportsacademy.com
No Limit Obedience (Ruotsi): www.nolimitobedience.se
Silvia Trkman (Slovenia): www.lolabuland.com
Susan Garrett (Kanada): www.susangarrettdogagility.com
Ultimate Agility (UK): www.ultimateagility.com

Pikavinkit aloittelevalle verkkokoululaiselle:

– Tutustu tarjontaan, vertaile eri vaihtoehtoja. Nettisivujen lisäksi Facebook-sivut ovat usein hyvä tiedonlähde. Kannattaa myös kysellä tuttavilta suosituksia.
– Ota selvää kurssin vetäjästä ja mieti, onko hän oikea ihminen kouluttamaan sinua.
– Päätä haluatko saada henkilökohtaista palautetta vai riittääkö sinulle ohjeiden omatoiminen seuraaminen.
– Varmista, että käytössäsi on välineet, joita tarvitset kurssilla.
– Jos kurssi on todella suosittu (esim. monet FDSA:n kursseista) valmistaudu ilmoittautumaan heti kun mahdollista: ota selvää aikaerosta ja laita kello soimaan hiukan ennen h-hetkeä.
– Videoiden editointia ja lataamista YouTubeen tai muuhun videopalveluun on hyvä harjoitella etukäteen, jotta tämä ei vie aikaa kurssin alettua.
– Ulkomaiselle kurssille voi osallistua puutteellisellakin kielitaidolla – tärkeintä on ymmärtää ja tulla ymmärretyksi, ei kieliasun virheettömyys.
– Ole aktiivinen. Sitä enemmän saat kurssista irti, mitä enemmän jaksat ja ehdit siihen itse panostaa.
– Varaa kurssin harjoituksille aikaa. Useammankin viikon kurssit hujahtavat nopeasti ohi.
– Ota selvää kuinka kauan kurssin materiaali ja mahdollinen keskustelufoorumi ovat käytössäsi kurssin loputtua – aika voi vaihdella parista viikosta jopa vuosiin!
– Jos kurssilla on oma Facebook-ryhmä, liity siihen kurssin aikana. Voit pitää sen kautta yhteyttä muihin kurssilaisiin myös kurssin loputtua.
– Anna kurssista palautetta. Kursseja kehitetään jatkuvasti palautteen perusteella. Voit myös toivoa kurssia haluamastasi aiheesta.

Close Menu